bootstrap.jpg

Bootstrap a Mobile First weby

Webové stránky boli najprv tvorené pre stolné počítače a notebooky, a až potom prispôsobované zobrazovaniu na mobilných zariadeniach. V dnešnej dobe už takmer všetky weby buď majú samostatnú mobilnú verziu, alebo používajú techniky responzívneho dizajnu. A je to dôležité, keďže mobily a tablety už v štatistikách prístupov na internet predbehli stolné počítače a notebooky.

Avšak, aj keď už prakticky všetky weby majú nejakú formu prispôsobenú pre mobilné zariadenia, stále je často cítiť, že táto forma vznikla úpravou desktopovej verzie. Preto vznikajú tzv. Mobile First weby, ktoré kladú do popredia mobilných používateľov a ich spokojnosť.

Čo to znamená „Mobile First“?

Klasická stratégia tvorby desktopových a mobilných verzií internetových stránok sa nazýva Desktop First. Kladie do popredia verziu webu pre počítače, ktorú následne postupne degraduje a upravuje tak, aby bola lepšie použiteľná na mobilných zariadeniach. Avšak, táto degradácia je často badateľná, keďže niektoré prvky nie sú pre mobily a tablety poriadne prispôsobené.

Mobile First je presným opakom. Pri Mobile First je mobilná verzia stránky „srdcom“ celého webu, zatiaľ čo ostatné verzie sa odvíjajú od nej. Vďaka tomu stránky zohľadňujú špecifické požiadavky mobilných užívateľov, ktoré môžu byť odlišné od požiadaviek desktopových používateľov.

Je dôležité podotknúť, že Mobile First je možné používať nezávisle na konkrétnom technologickom riešení. Nejde o technológiu, ale skôr o dizajnovú stratégiu, ktorá kladie mobilných užívateľov do popredia. Túto stratégiu je možné použiť pri tvorbe samostatnej desktopovej a mobilnej verzie, no aj pri použití responzívneho dizajnu.

Bootstrap – framework na tvorbu Mobile First webov

Keďže Mobile First je iba teoretická stratégia, pre spoločnosti môže byť relatívne náročné ju implementovať a skutočne vytvoriť web, ktorý sa jej drží. Práve preto vznikli „nástroje“ ako Bootstrap, ktoré poskytujú prakticky všetko, čo môže spoločnosť pri tvorbe Mobile First webu potrebovať.

Bootstrap je tzv. front-endový framework. To znamená, že ide o špecifickú sadu komponentov, ktoré je možné použiť na tvorbu vzhľadu webu, teda toho, čo užívateľ vidí v okne svojho prehliadača. Tieto komponenty zahŕňajú napríklad:

  • tlačidlá,
  • ikony,
  • nástroje na navigáciu po jednotlivých častiach stránok,
  • nástroje na tvorbu formulárov,
  • panely,
  • a mnoho iného.

Vďaka použitiu týchto štandardizovaných prvkov bude vaša stránka vždy vyzerať tak, ako má, a to bez ohľadu na to, aké zariadenia vaši užívatelia používajú. Keďže ide o tzv. front-endový framework, Bootstrap nijako neovplyvňuje logiku vašej stránky. Ovplyvňuje iba to, ako vaša stránka vyzerá a ako sa správa na rozličných zariadeniach. Bootstrap je založený na jazykoch HTML, CSS a Javascript.

Ani desktopové verzie stránok nebudú zanedbané

Možno vám napadlo, že pri zameraní sa na mobilné zariadenia môžu trpieť užívatelia, ktorí používajú stolné počítače či notebooky. Avšak, vôbec to tak nie je. Mobile First stratégia síce kladie do popredia používateľov mobilných zariadení, no to neznamená, že by ostatní užívatelia mali byť zanedbávaní.

Bootstrap sa skladá z komponentov, ktoré sú prispôsobené úplne všetkým zariadeniam a veľkostiam displejov. Vďaka tomu vyzerajú Mobile First weby úžasne aj na desktopoch, a taktiež sa na nich skvele ovládajú a používajú.

Páči sa vám Mobile First filozofia?

Pokiaľ sa vám zameranie na mobilných používateľov páči a chceli by ste mať web v súlade s modernými a odporúčanými praktikami, radi vám pomôžeme.

Na tvorbu Mobile First webov používame dva rôzne frameworky – Bootstrap a ZURB Foundation. Radi vám predstavíme výhody oboch z nich a vytvoríme pre vás váš vlastný Mobile First web. Stačí nám napísať.